Nuffnang

Saturday, 28 June 2014

RESEPI BUBUR SOM-SOM


Assalaamualaikum wtb

Setiap kali tibanya bulan Ramadhan...
antara juadah istimewa yang mak buat 
adalah bubur som-som.

Cara ibu masak pun sama 
macam mak ibu masak...
Tak ada sukatan... 
Main agak-agak je.


Gambar ihsan Google
Bahan-bahan untuk bubur som-som:
Tepung beras separuh peket (1 peket 500g)
Santan dari separuh kelapa (4 cawan lebih kurang)
Sedikit garam

Cara masak:
Campurkan tepung beras bersama santan dan garam dalam kuali.
Kacau sehingga tepung sebati bersama santan sebelum
masak dengan api yang kecil.
Kacau berterusan sehingga pekat dan berkilat.

Makannya bersama air gula melaka yang dimasak
bersama gula dan daun pandan.
Lagi enak dimakan selepas disejukkan
dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment